Sokan szeretünk természetes víz közelében lenni, gyakran hosszú órákig a parton ülve, egyszerűen csak a víz mozgását figyelve. Noha nem vagyunk tudatában, a víz enyhén meditációs állapotot idéz elő, a nyugodtság érzését és a tudatosságot egyaránt magával vonva. Miért ilyen nagy a víz vonzereje? Milyen élettani hatásai lehetnek? Hogyan hat az elménkre? Cikkemben többek között ezekre a kérdésekre keresem a választ.

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a természetes vizek jótékony hatással vannak a mentális egészségünkre.

Azok az emberek, akik szabadidejükben rendszeresen látogatnak vízpartot, nagyobb jólétről számolnak be, mint azok, akik szabadidejüket nem vízparton töltik. Arra is rávilágítottak, hogy a természetes vizek rendszeres látogatásával csökken a depresszió kockázata.

A vízzel való találkozás – azon felül, hogy pozitív hatással van a mentális egészségre – a stressz csökkentéséhez is hozzájárul. A víz körül tartózkodás összekapcsolható a nagyobb fizikai aktivitással, amely már önmagában hozzájárul a jó közérzet további fokozásához és a depresszió kockázatának csökkentéséhez.

Arra is rávilágítottak, hogy a szabadtéri vízi tevékenységek űzése (például: horgászat, kajak, szörfözés) jótékony hatással van például poszttraumás stresszel küzdők, valamint drog- és alkoholfüggőségben szenvedők esetén. E tevékenységek pszichés és szociális hatása egyaránt jelentős.

A víz színe

A kék vízre nézés egyaránt pihentető és gyógyító. A víz iránti vágyakozást a kék szín iránti vonzerő is tükrözi. Természetesen vonzódunk a vízi árnyalatokhoz. Kutatások szerint a kék színt sokan választják kedvenc színüknek a világ minden tájáról, olyan tulajdonságokat társítunk hozzá, mint a nyugalom, nyitottság, mélység és bölcsesség.

Wallace J. Nichols tengerbiológus úgy gondolja, hogy mindannyiunknak „kék elméje” van.

Víz közelben egy enyhén meditációs állapotba kerülünk,

amelyet a nyugalom, a békesség, az egység, az általános boldogság és az élettel való elégedettség jellemez.

A vizuális bevitel egyszerűbb. Ha a víz szélén állunk, és a horizontra pillantunk, vizuálisan egyszerűsödik a szoba vagy a város, ahol éppen vagyunk.

Ezenkívül a kék fény aktiválja a neurális hálózatot, ami lehetővé teszik számunkra, hogy meghalljuk és megértsük mások hangját.

A víz hangja

Mindennapi életünkben rengeteg ingerrel bombáznak minket, akár okoskészülékeinken keresztül, vagy forgalmas irodaházakban, hektikus városi utcákban. Agyunknak leállásra van szüksége, amit ritkán kap meg.

A hullámok ismétlődő hangjának hallgatása megnyugtatja az idegrendszerünket.

A nyugalom visszatér egy kiszámítható ütembe, és a hullámokkal összhangban szabályozhatjuk légzésünket.

A víz körül való tartózkodás megszabadítja agyunkat és érzékeinket a túlzott stimulációtól.

A körülöttünk lévő hang egyszerűsödik. Nem csendes, de a víz hangja sokkal egyszerűbb, mint a zajok, a zene vagy a város hangja. A víz hangja megnyugtat minket. Japán kutatók úgy találták, hogy egy erdei patak hangja hasonló hatással van a prefrontális kéreg aktivitására, mint a meditáció.

A víz körül való tartózkodás megszabadítja az agyunkat a túlzott stimulációtól.

Amikor közel vagyunk vízhez, vízen vagy víz alatt, kognitív szünetet kapunk, mert egyszerűen kevesebb információ érkezik be. Agyunk nem áll le, működik, de másképpen, Nichols szerint: „Ha jelen van ez az egyszerűsített, csendesebb „kék tér”, akkor az agyunk jobban teljesít más területeken”.

Érzelmek széles skáláját élhetjük meg a vízparton, hiszen a víz, az időjárás és a hangok kölcsönhatása a lelki nyugalom elsöprő érzését váltják ki. Olyan mértékben, hogy ez az agyhullámokat is lelassíthatja.

A vízbe merülés élettani hatásai

A vízben történő lebegés, úszás további érzetet vált ki. A víz felszínen lebegve könnyűnek érezzük magunkat. Megtapasztalhatjuk érzékeink ideiglenes „elvesztését”, hogy hol végződik a víz és hol kezdődik a testünk, a súlytalan nyugalom érzésével.

Ugyanakkor nyomást gyakorol a bőrre és a szövetekre, növelve az ellenállás érzését. Lebegéskor a fekvő testhelyzet pozitív hatásokat fejt ki a szívre és a keringésre. Valamint, kisebb lesz a katekolamin igény, mely szerepet játszik a stresszre adott válaszokban.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a vízbe merülés megváltoztatja ezen hormonok összetételét, hasonlóan a mély relaxációhoz vagy a meditációhoz. Az úszás ezáltal javítja a hangulatot. Egy német tanulmány szerint a vízben végzett erőteljes fizikai gyakorlatok

felszabadíthatják az opioid peptideket, amelyet eufória érzése kísér.

Ha edzés közben víz közelében vagy a vízben vagyunk, potenciálisan inkább ad szellemi lendületet, mint egy zsúfolt edzőteremben végzett testmozgás, ahol zárt térben, sok esetben ablakok nélkül, kijelzők mellett edzhetünk. A vízi sportok jótékony egészségügyi és neurológiai hatásai nagyon is valósak.

A vízi sportok jótékony egészségügyi és neurológiai hatással bírnak.

A víz és a kreativitás

Úszás közben az aktívabb agyhullámaink théta agyhullámokra váltanak, melyek hozzájárulnak a kreatív ötletek áramlásának kibontakoztatásához. Lehetővé teszi, hogy az agy vándoroljon (stimulációtól mentesen), mely a legjobb problémamegoldó stratégiák születését hozhatja.

Alapértelmezett hálózatnak nevezzük az agyi hálózatot, amely az álmodozással, a képzelettel, az emlékek megszilárdításával, önreflektív gondolatokkal és önvizsgálattal jár. Az alapértelmezett hálózat rendkívül fontos a kreativitás szempontjából, ezért gyakran tapasztaljuk, hogy amikor egy pillanatra kikapcsoljuk az agyunkat, és

egyszerűen csak zuhanyozni kezdünk, hirtelen felmerülnek az észrevételek és ötletek,

amelyek kikerültek miközben a számítógépünknél ültünk, kétségbeesetten keresve a megoldást.

A víz hatására elért relaxáció olyannyira stimulálja az agyunkat, hogy az – visszaállva az alapállapotába – segít megszabadulni a stresszt kiváltó negatív gondolatoktól. Ekkor csak a pillanat számít, ami komoly megkönnyebbülés érzéssel jár.

A víz által kiváltott tudatos állapot

A víz által kiváltott tudatos állapotban – amelyben az agy nyugodt, ugyanakkor koncentrált – számos pozitív hatással van az elménkre és a testünkre. Eddigi kutatások számtalan előnyt fedeztek fel a tudatossággal kapcsolatban, beleértve az alacsonyabb stressz-szintet, a szorongás csökkenését, a fájdalom és depresszió enyhítését, a jobb mentális egészséget, az összpontosítást, valamint a jobb alvásminőséget.

A víz hatása az emberi kapcsolatokra

A víz arra ösztönöz minket, hogy együttérzőbbek legyünk és könnyebben kapcsolódjunk másokhoz.

Nichols kutatásai kimutatták, hogy a víz megfigyelésével vagy belemerüléssel járó nyugodt, szemlélődő állapotban a félelem érzését is megtapasztaljuk. Ez az érzés arra utal, hogy kapcsolatban állunk valami felettünk álló természetes erővel.

Az „én orientációról” „mi orientációra” váltunk,

a félelem érzése növeli a kapcsolati érzékenységünket és az empátiát.

Ezért nem véletlen, hogy az élet legromantikusabb pillanatai is gyakran a vízparton zajlanak, például esküvők, nászutasok túlnyomórészt a vízparti helyeken fordulnak elő.

Napjainkig nincs bizonyíték arra, hogy a vízhez való kötődésünk valamiféle emlékmaradvány lenne a magzatvízben töltött kilenc hónapból, de az egészen biztos, hogy természetes vonzódásunk a víz számos pozitív hatását hozhatja el.

Felhasznált irodalom:

Dempsey, S., Devine, M. T., Gillespie, T., Lyons, S., & Nolan, A. (2018). Coastal blue space and depression in older adults. Health & Place, 54, 110-117. doi:10.1016/j.healthplace.2018.09.002

Gregoire, C. (2017). Why Being Near The Ocean Can Make You Calmer And More Creative. HUFFPOST. https://www.huffpost.com/

Nichols W. J. (2014). Blue Mind. The surprising science that shows how being near, in, on, or under water can make you happier, healthier, more connected, and better at what you do. Little, Brown and Company, New York.

Strutner, S. (2016). Why Water Makes Us Feel Calm. HUFFPOST. https://www.huffpost.com/

Sakuragi, S. (2011). Effect of partition board color on mood and autonomic nervous function. In: Perceptual and Motor Skills, 113/3, 941–956.